Werken in de overheid
De overheid is natuurlijk een gigantische werkgever, dat weten de meeste mensen wel. Maar weet je ook hoeveel? Bij de Rijksoverheid zelf werken zo ongeveer 110.000 mensen, als we daar ook nog eens alle ambtenaren van gemeentes en waterstaten optellen komen we uit op bijna een miljoen mensen die werken bij overheidsinstanties. Dat is nogal wat. Om deze gigantische arbeidsmachine in stand te houden zijn we steeds meer data gedreven werken overheid.
Wat is data gedreven werken?
Nu vraag je je waarschijnlijk al af wat data gedreven werken nu precies inhoudt. Zoals de naam al verraad gaat het bij data gedreven werken op het aansturen, controleren en uitvoeren van arbeidsprocessen op basis van data.
Dit betekent bijvoorbeeld dat werkschema’s, meetings en plannen gemaakt worden via bepaalde data. Ook zien we natuurlijk veel (lokale) overheidsonderzoeken gebaseerd op grote datasets. Deze data is cruciaal om een goede en afgewogen beslissing te nemen.
Data gedreven werken is echter niet alleen belangrijk op het gebied van objectiviteit, dat wil zeggen op de nauwkeurigheid van het werk, maar veeleer ook op het gebied van efficiëntie. Want door je werk te baseren op data kun je je werkprocessen erg versnellen. Daarnaast is je werk ook gemakkelijker te controleren.