Blogs

Informatieve blogs

Wanneer wordt een VOG geweigerd

vog aanvragen werkgever

Bij een vog aanvragen werkgever wordt niet zomaar je Verklaring Omtrent het Gedrag geweigerd, het vergrijp moet van zware aard zijn en echt een belemmering zijn om je functie uit te oefenen. Heb je bijvoorbeeld een greep gedaan uit de plaatselijke kassa van de supermarkt, dan is het logisch dat je niet snel met geldzaken kunt werken. Vraag je hiervoor de verklaring aan dan zal deze hoogstwaarschijnlijk worden afgewezen. Een lichte snelheidsovertreding zal geen probleem vormen.

Terugkijktermijn is bepalend

je verklaring omtrent het gedrag wordt niet zomaar afgekeurd, de terugkijktermijn is bepalend of je wel of niet de verklaring krijgt. Met uitzondering van zedendelicten of misdrijven van ernstige aard, bijvoorbeeld een ernstige mishandeling die je hebt gepleegd. De functie die je uit wilt oefenen, en de combinatie van de terugkijktermijn bepalen vaak of je de verklaring wel of niet krijgt. Is de terugkijktermijn bijvoorbeeld 5 jaar, dan is alles wat eerder is gebeurd niet van belang en telt niet mee. Daarom is het nuttig om altijd vog aanvragen werkgever te doen.

vog aanvragen werkgever

Kortere terugkijktermijn

Er is wel een uitzondering voor de terugkijktermijn, ben je jonger dan 23 jaar dan is de termijn van terugkijken gereduceerd tot twee jaar. Behalve bij een zedendelict dan is deze altijd onbeperkt, bij zware delicten kan er ook worden besloten de termijn te verlengen. Bij de meeste beroepen geldt een termijn van vijf jaar, functies met een hoge integriteitseis kennen een termijn van 10 jaar om terug te kijken. Rechters hebben de langste tijd dat er wordt teruggekeken namelijk 30 jaar.