Blogs

Informatieve blogs

Voorgoed stoppen met roken: 10 tips om te stoppen met roken

Ben jij verslaafd aan roken en wil jij hiermee stoppen? Dat is fantastisch! In dit blogbericht geven we je 10 tips om te stoppen met roken. We bespreken onder andere de beste manieren om te stoppen, hoe je de kans op succes vergroot en wat je moet doen als je toch weer begint te roken. Succes!

1. Bepaal je motivatie

Waarom wil je stoppen met roken? Wat zijn de voordelen voor jou? Hoe ga je er beter door slapen, voelen of uitzien? Schrijf het op en houd het bij de hand, zodat je er altijd aan kunt denken als je geneigd bent om weer te gaan roken.

2. Stel een datum vast

Kies een datum waarop je definitief wilt stoppen met roken en maak het zo concreet mogelijk. Zeg tegen jezelf: “Ik stop op 1 januari” of “Ik stop morgen”. Hoe eerder je begint, hoe beter!

3. Verminder geleidelijk

Wil je niet meteen stoppen, maar verminderen? Dat kan ook. Begin bijvoorbeeld met minder sigaretten per dag te roken of rook alleen nog buiten. Op deze manier maak je het voor jezelf makkelijker om later definitief te stoppen.

4. Verander je gewoontes

Roken is vaak een gewoonte die samenhangt met andere activiteiten, zoals eten, drinken of koffiepauzes. Probeer deze activiteiten te veranderen of vermijden, zodat je niet in de verleiding komt om te gaan roken.

5. Doe het met iemand anders

Het is makkelijker om te stoppen als je het samen met iemand anders doet. Zoek iemand uit je omgeving die ook graag wil stoppen met roken en doe het samen. Op deze manier kun je elkaar motiveren en steunen.

6. Vermijd verleidingen

Probeer verleidelijke situatie zoals uitgaan of sociale bijeenkomsten waar veel gerookt wordt, te vermijden. Als je toch in een dergelijke situatie komt, probeer dan iets anders te doen om niet te gaan roken, zoals een wandeling maken of wat te drinken.

7. Geef je niet op

Het is normaal dat je af en toe weer begint met roken, vooral in het begin. Probeer hier niet door ontmoedigd te raken, maar ga gewoon door met je pogingen. Bedenk wat er de vorige keer fout is gegaan en probeer het dan weer op een andere manier.

8. Beloon jezelf

Als je een aantal dagen of weken bent gebogenbeloon jezelf dan! Koop iets wat je altijd al wilde hebben of doe iets leuks, zoals een dagje naar het strand. Op deze manier blijf je gemotiveerd om door te gaan met stoppen.

9. Zoek steun

Stoppen met roken is moeilijk en het kan helpen om professionele hulp in te schakelen. Zoek een gespecialiseerde arts of therapeut in jouw omgeving of neem contact op met een quitline voor hulp en advies.

10. Wees geduldig

Het kan zelfs duren voordat je lichaam en geest helemaal aan het nieuwe regime zijn aangepast. Blijf daarom geduldig en probeer niet meteen alles perfect te doen. Stoppen met roken is een proces dat tijd kost, maar uiteindelijk zal het je lukken!

We hopen dat deze tips je helpen om voorgoed te stoppen met roken! Bedenk wel dat iedereen anders is en sommige tips misschien beter werken voor jou dan voor een ander. Probeer verschillende dingen uit totdat je iets vindt wat voor jou werkt. Veel succes!

Bron: www.cacnverslavingszorg.nl