Blogs

Informatieve blogs

Hoger veiligheidskundige

Deze adviseur, afgekort HVK, weet alles van risico’s. Een hoger veiligheidskundige inventariseert en evalueert risico’s en beoordeelt de werksituaties op veiligheid. Na een grondige analyse stelt de HVK een advies en een beleid op schrift. Een HVK is bekend met alle benodigde wetgeving. Een HVK geeft ook trainingen aan managers en medewerkers. Op deze manier draagt hij/zij bij tot een veilig en gezond werkmilieu.

De functie HVK uitgelicht

Een HVK herkent en analyseert complexe risico’s in het arbeidsproces en draagt zo bij aan bedrijfsveiligheid en de gezondheid van alle werknemers. Hij/zij is er voor verantwoordelijk dat de Arbozorg geïntegreerd wordt in alle processen. Een HVK adviseert het management en maakt veiligheidsbeleid.

De eigenschappen van een goede HVK

Belangrijke eigenschappen van een goede HVK zijn dus veiligheidsbewustzijn en integriteit, klantgerichtheid, goede communicatieve mondelinge en schriftelijke vaardigheden, creativiteit, goed kunnen samenwerken, analytisch en zelfbewustzijn. Soms moet je durven om leidinggevende erop aan te spreken als de veiligheid in het geding komt. Het is ook van groot belang dat je een onafhankelijke positie inneemt.

Opleiding tot HVK

Er zijn speciale trainingen en opleidingen voor HVK. Het is een diploma op HBO-niveau. Er zijn ook aanvullende opleiding die gespecialiseerd zijn op een bepaald gebied.

Zoek je een gecertificeerde HVK?

Neem dan eens contact op met G4S Safe Solutions. Je kan ze 24/7 bellen op nummer 085 019 7343 of vraag informatie aan via hun website (informatie HVK). G4S Safe Solution heeft de best opgeleide adviseurs en is wereldwijd actief. Het is op het gebied van veiligheid de grootste werkgever en mag zich daarom dé expert noemen op dit vakgebied.