Blogs

Informatieve blogs

Wil jij een groendak waar je niet veel voor hoeft te doen?

2 groendak

Met behulp van sedummatten kun jij je dak omtoveren tot een groendak zonder dat je er veel voor hoeft te doen qua onderhoud. Een sedummat bestaat uit sedumplanten en deze staan bekend om dat ze onderhoudsarm zijn. Je hoeft ze maar één keer in de zoveel tijd water te geven. Dit komt omdat de plantjes het water vasthouden in hun bladeren. Dit slaan ze op voor in de zomer. De plantjes kunnen ook tegen alle weersomstandigheden. Je kunt dus het gehele jaar genieten van een groendak, waar je niet veel naar hoeft om te kijken. Wil je meer weten over de sedummatten? Lees dan verder.

Verwerking sedumplant in de mat

Het fijne aan sedummatten is dat je zelf niet hoeft na te denken over de manier hoe ze op je dak komen te staan. De sedumplantjes zijn namelijk al verwerkt in de matten, je hoeft alleen de matten te plaatsen. Voordat je dit gaat doen, moet het dak wel schoon en vlak zijn. Anders kunnen de plantjes niet functioneren en zal dit geen optimaal resultaat opleveren. De ideale opbouw bevat de volgende lagen: beschermfolie, drainagelaag, wortelwerend filtervlies, substraat en de vegetatielaag. De laatste laag is het sedum zelf. Dat zijn dus de sedummatten die op het dak worden aangelegd.

Onderhoud van de sedummat

Het onderhouden van een sedummat is niet heel erg ingewikkeld. Toch moeten er wel een aantal dingen gedaan worden. Denk aan het verwijderen van onkruid. Het is belangrijk dat je de sedummatten netjes houdt en vrij houdt van beplanting. Zo voorkom je ook dat de waterafvoer belemmerd wordt. Het is niet de bedoeling dat het water ophoopt, dus houdt ook in de gaten of je regenpijpen in orde zijn. Dit kun je een paar keer per jaar doen. Voor het hebben van een groendak hoef je dus niet veel te doen, maar het is wel essentieel om het bij te houden en op te letten.