Blogs

Informatieve blogs

Ondiepe wond?

schuimverbanden

We plakken vaak op een wond een simpele huis tuin en keuken pleister. Dit is niet aan te raden. Bij een beschadiging die aan het oppervlakte ligt is een huis tuin en keuken en pleister aan te raden. Maar soms komt er bij een wond ook veel vocht vrij. Daarbij helpt niet een huis tuin en keuken pleister. Deze pleisters verkleven met de wond.

schuimverbanden

Zoek het juiste verband bij een ondiepe wond

Wanneer een wond veel vocht afscheid is een schuimverband aan te raden. De laag die contact maakt met de wond verkleeft niet bij schuimverbanden. Na verloop van tijd laat een schuimverband vocht door. Er ontstaat dus waterdamp wat dus een positief effect is.
Voorbeelden van wonden die een schuimverband nodig hebben zijn: diabetische voetulcera, overige exsuderende wonden op de hiel en doorligwonden. Let er op dat schuimverbanden maximaal 4 dagen mogen blijven zitten op de wond. Daarna dient deze eraf gehaald te worden en mogelijk vervangen te worden voor een nieuw schuimverband. Neem hierbij alle hygiënemaatregelen in acht. Het voordeel met schuimverbanden is dat ze in veel gevallen pijnloos van de wond gehaald kunnen worden. Een laatste voordeel wat kenmerkend is voor een schuimverband is dat het niet of nauwelijks verschuift. Ook dit zorgt voor een beter herstel van de wond.