Blogs

Informatieve blogs

Een robuuster huis

stalen deur

Een stalen deur, dubbel glas, nieuwe leidingen; het zijn allemaal voorbeelden van dingen die je aan je huis kan verbeteren. En dat is ook verstandig omdat je je huis zo weerbaarder maakt tegen slijtage en andere vervelende kwaaltjes die voor kunnen komen bij gebouwen. Een ouder huis zal moeilijker zijn om te renoveren, maar desondanks zijn er legio mogelijkheden om zo’n upgrade op een verstandige manier aan te pakken. Je kan natuurlijk je huis niet herbouwen, maar je kan sommige belangrijke onderdelen wel vervangen.

Welke onderdelen kan je vervangen?

Een oude houten deur bijvoorbeeld, zou je makkelijk kunnen vervangen door een robuustere andere deur. Kozijnen uit de Franse Tijd? Dat is een peulenschil. Zelfs vloerverwarming behoort tot de mogelijkheden. Zoals je ziet kun je best ver gaan met je huis op bepaalde onderdelen renoveren. Het enige waar je op moet letten is of je een vergunning nodig hebt. Het kan namelijk voorkomen dat je huis valt onder de noemer ‘monumentaal pand’.  

stalen deur

Waarom zijn er monumentale panden?

Al een flinke tijd geleden heeft de regering besloten dat bepaalde panden aangewezen moeten worden als ‘monumentale panden’. Dat betekent dat bepaalde panden worden beschouwd als waardevol voor de cultuur of de maatschappij. Dat heeft vervolgens consequenties voor hoeveel je mag veranderen aan zo’n pand of gebouw. Er zijn strikte regels voor het aanpassen van bepaalde kenmerken die onlosmakend horen bij het gebouw in kwestie. Maar ondanks die regels heb je toch veel vrijheid om te verbouwen.