Moet ik zelf mijn salarisadministratie doen?
Als een gloednieuwe werkgever, net nieuw op de arbeidsmarkt, kan die salarisadministratie allemaal nog wel eens teveel worden. Het vastleggen van de werknemersgegevens, het maken en versturen van de loonstroken, salarisgegevens bijhouden, je werknemers betalen, loonaangifte moeten doen bij de Belastingdienst, jaaropgaven opmaken voor de werknemers en alle kosten die je maakt plaatsen in de boekhouding van jouw bedrijf. Dit is waarom veel mensen kiezen voor hulp van een salaris adviseur. Ondanks dat het heel veel werk is en in het begin wat overweldigend kan zijn, is het een slim idee om de salarisadministratie zelf te doen.
Voordelen van zelf je salarisadministratie doen
Een van de voordelen is dat je de gegevens in jouw eigen beheer hebt. Zo is het dus makkelijk om snel even een kleine aanpassing door te voeren. Je hoeft dus niet eerste te leggen met derden.
Daarnaast betaal je een vast bedrag. Je hoeft alleen te betalen voor licenties en een softwarepakket. Doordat je je salarisadministratie niet uitbesteed, hoef jij ook niet per handeling of per loonstrook te betalen.
Tot slot is het makkelijker om de verlof- en ziekteregistratie in te zien. Je kan in het systeem makkelijk zien hoeveel recht jouw werknemer heeft op verlof. Je hoeft niet eerst contact op te zoeken met je salaris adviseur en te wachten op een antwoord.
Nadelen van zelf je salarisadministratie doen
Een nadeel van zelf je salarisadministratie doen, is dat je het systeem eerst onder de knie moet zien te krijgen. Niet iedereen is goed in omgaan met software of het nauwkeurig doen van de administratie. In het begin zal je er dus even aan moeten wennen.
Daarnaast kan het ook redelijk wat tijd in beslag nemen, al helemaal als je nog nooit eerder de salarisadministratie bij hebt moeten houden. De tijd die je daar aan besteed, kan je dan niet besteden aan geld opleverende activiteiten bijvoorbeeld. Echter, als je het eenmaal onder de knie hebt, is het prima te doen.